Ľ. Petrák je za zachovanie súčasného modelu financovania CVČ

02.02.2013 Bratislava

Bratislava 2. februára (TASR) - Súčasný model financovania centier voľného času (CVČ), ktorý platí od začiatku roka, je podľa podpredsedu parlamentného školského výboru Ľubomíra Petráka (Smer-SD) oveľa lepší a transparentnejší ako ten pôvodný. Je preto za jeho ponechanie aj napriek tomu, že sa v niektorých prípadoch objavili problémy s tým, že samosprávy centrám nechcú dať peniaze. Ako priblížil v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu, niekedy je tento prístup oprávnený a niekedy nie.

Ako poukázal poslanec Národnej rady (NR) SR a člen školského výboru Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), takýto prístup k CVČ môžu rodičia potrestať vo voľbách. V tejto súvislosti podotkol, že nie je fér sa tváriť, že sa uvoľnili peniaze z centier, aby sa zrekonštruovali napríklad jedálne, keďže samosprávy môžu vzhľadom na chýbajúce viazanie využiť peniaze na čokoľvek. "Je to na nich, keby ste ich účelovo viazali, to je na debatu," reagoval Beblavý s tým, že on bol za to, aby sa viazanie zachovalo.

Diskusia sa venovala aj otázke mzdového normatívu, ktorú podľa Petráka treba otvoriť. Odborárska požiadavka, aby sto percent prostriedkov z normatívu išlo na mzdové prostriedky, sa mu nejaví ako šťastná a štandardná. Tvrdí, že do problémov sa tak dostáva 30 až 50 percent škôl, predovšetkým tam, kde je menší počet žiakov. Riešenie vidí v tom, že by sto percent normatívu nešlo na jednotlivé školy, ale do školstva a normatívy by sa mohli presúvať podľa potreby.

Beblavý poukázal, že štát v súčasnosti nemá zákonné páky, ako zabezpečiť, aby peniaze z normatívov išli aj na platy nepedagogických pracovníkov, keďže tabuľky sú nižšie. Učiteľov sa tento prípad netýka, keďže nim sa zvýšili tarifné skupiny. Aj on je za to, aby nastali zmeny v otázke mzdových normatívov, kde treba pridať kvalitatívny parameter, nie je však za normatív na triedu, ako to presadzuje ministerstvo školstva.
 

Vyberte región